info@incierdogan.com
SENG nedir?
SENG (Supporting Emotional Needs of the Gifted) yani “Üstün Yeteneklilerin Duygusal İhtiyaçlarının Desteklenmesi” isimli organizasyon, 1981 yılında Amerika’nın Michigan eyaletinde, üstün yetenekli bir gencin intihar etmesinin ardından rahmetli James T. Webb’in, araştırma, bağlantı kurma ve eğitim yoluyla üstün yetenekli bireyleri desteklemek ve onlara rehberlik etmek amacıyla kurduğu bir kurumdur.
Doğru entelektüel ve duygusal destekle, üstün yetenekli ve iki kere farklı bireyler kendilerinin kabul edebilir olduklarını görüp o inanılmaz potansiyellerini gerçekleştirmek yolunda adım atabilirler.
Belki daha da önemlisi, dengeli, mutlu ve huzurlu hissetmek için ne yapmaları gerektiğini öğrenebilirler.
SENG Destekli Aile Koçluk ve Mentorluk Grupları (Üstün Yetenekli Çocukların Ailelerinin Duygusal İhtiyaçlarını Desteklemeye Yönelik Grup Çalışmaları)
SENG çatısı altında, üstün yetenekliler alanında en çok çalıştığımız gruplar ebeveyn gruplarıdır. Çünkü bir ebeveyn, bir çocuğun ilk öğretmenidir. Bununla birlikte sürekli gelişen, yetkin bir ebeveyn olmak için devamlı destek ve bilgi alıyor olmak gerekir.
Oysaki üstün yetenekli çocukların ailelerinin güncel bilgiler ve duygusal destek alabileceği platformların sayısı oldukça azdır. Ayrıca bu aileler, çevrelerindeki herhangi bir aileyle sorunlarını rahatça paylaşamayabilirler.
Kendilerini rahatça, çekinmeden ifade edebilecekleri, anlaşılabildikleri ve benzer durumda olan ailelerle biraraya gelmek istemektedirler. Bu destek çocukların sosyal ve duygusal gelişimleri açısından da çok önemlidir.
Ailelerin, çocuklarının potansiyelini doğru şekilde ortaya çıkarabilmeleri için bilgi, destek ve rehberliğe ihtiyaçları vardır.
SENG Destekli Aile Koçluk ve Mentorluk Gruplarının Hedefleri Şunlardır
Aileler 5 hafta boyunca biraraya gelmektedir. Hafta hafta ana başlıklar şu şekildedir;
1.Hafta
Tanışma
Üstün Yetenekli Çocukların Karakteristik Özellikleri
2.Hafta
Üstün Yetenekli Çocuklarda Duygusal Yoğunluk, Mükemmelliyetçilik ve Stres İlişkisi
Motivasyon
3.Hafta
Üstün Yetenekli Çocuklarla İletişim Nasıl Olmalı
Koçluk Bakış Açısı ile İletişim Modeli ( aktif dinleme, güçlü sorular, uyumlanma, yargısız ifadeler)
4.Hafta
Disiplin Oluşturma ve Öz denetim Becerileri Kazandırma
5.Hafta
Üstün Yetenekli Çocukların Arkadaşlık İlişkileri
Kapanış
Çalışma Saatleri: